Sunt foarte multe firme care apar pe piata in fiecare an, dar sunt si mai multe cele care ajung sa se inchida din cauza lipsei de lichiditati si din pricina problemelor financiare. Cand nu ai o situatie financiara buna, nu ai nici cum sa speri ca afacerea se va dezvolta in directia dorita si nici nu iti poti pune planurile in practica. Sursele de finantare moderne pot fi o solutie eficienta pentru salvarea unei afaceri si pentru a avea mereu lichiditatile de care e nevoie pentru ca firma sa isi poata continua activitatile. In functie de tipul afacerii si de nevoile reale se pot alege investitiile bancare, creditele bancare. Liniile de credit si creditele bancare sunt cele mai cunoscute surse de finantare, e nevoie de un girant si de un plan de afaceri foarte bine pus la punct. 

Creditarile bancare sunt eficiente cand ai nevoie de finantarea unui fond de rulment, cand nu stai bine cu numerarul pe termen scurt, cand incasarile nu iti permit sa acoperi necesarul platilor. Dupa creditarea bancara o alta sursa de finantare pentru persoane juridice este microfinantarea. Microfinantarea se adreseaza firmelor la inceput de drum, imprumuturile sau un credit firme se acorda mai usor, costurile si dobanzile sunt ceva mai ridicate, dar ai banii de care ai mare nevoie in situatiile limita. Vorbim de o sursa de finantare pe termen scurt, e utila cand firma are nevoie sa se repuna pe picioare, sumele primite nu sunt foarte mari, dar sunt suficiente. Aceleasi sume pot fi folosite pe post de garantii pentru credite bancare.

In afara de un micro-credit firme afacerile se pot baza si pe fonduri nerambursabile sau pe granturi. Putem lua granturi de la U.E., de la institutii guvernamentale si non-guvernamentale, de la organizatii non-profit. Documentatia e foarte complexa si timpul dupa care se acorda fondurile este destul de mare, implementarile au loc in 1-3 ani, e nevoie si de o cofinantare. Daca nu iti surade ideea unor fonduri nerambursabile te poti adresa unor investitori independenti, care pot sa ofere sumele dorite fara riscuri. Investitorii pot castiga de pe urma investitiilor facute in afacerea ta, pot deveni la un moment dat partenerii tai. Banii de la investitori sunt mai usor de luat, te intelegi direct cu cei care vei colabora si poti negocia simplu sumele dorite.

Emiterea de obligatiuni sau de actiuni e o solutie de urgenta pentru firmele ceva mai mari, un S.A. e eligibil, de exemplu. Extinderea si dezvoltarea afacerilor e foarte simpla cand ai emise obligatiuni, actiuni, dupa care e nevoie si de investitori.

Oricare dintre cele cinci surse de finantare poate fi combina cu o alta pentru a ajunge mai rapid la suma de bani dorita, trebuie sa ne gandim bine ce fel de finantari dorim si cum putem achita eventualele costuri care vin cu acestea. Finantarile ar trebui luate doar pe termene scurte, medii pentru a scapade niste probleme financiare si nu trebuie sa fie un lucru obisnuit pentru firme. Cu cat accesam mai des aceste surse se finantare, cu atat gradul de indatorare poate creste, unele au si dobanzi, comisioane, depinde foarte mult de stabilitatea economica a firmei. 

Sursele de finantare vor trebui luate doar de la firme si institutii de incredere, care au experienta si pot evalua corect o firma care le solicita ajutorul, pentru a nu incurca si mai tare socotelile acesteia. Cu sursele de finantare externe persoanele juridice si firmele pot sa isi indeplineasca scopurile propuse si sa nu se mai gandeasca la lichiditatile de care au nevoie, cel putin pe o perioada scurta de timp. Banii odata obtinuti trebuie folositi cat mai eficient pentru dezvoltarea firmei, pentru investitii, in asa fel incat sursele de finantare accesate sa fi avut rost si sa sa fi ajutat la mentinerea pe linia de plutire a firmelor.