Retelele de socializare au adus cu ele, pe langa multe avantaje, si multe probleme. Una dintre ele este cea legata de fake news. Stirile fake se deosebesc de cele reale destul de simplu daca cel care le citeste are si un anumit background, un ochi format. Cititorul obisnuit care are in fata un fake news nu isi poate da seama prea usor de diferente, asta pentru ca fake news-urile contin un sambure de adevar, insa adevarul lor este denaturat voit. Fake news-urile nu sunt acelasi lucru cu povestile despre produse si servicii care sunt de multe ori inventate pentru a determina un comportament de consum, sunt total false.

Acest tip de stiri sunt axate in special in jurul unor probleme politice, au fost vazute intr-un numar mare pe retele de socializare in timpul alegerilor prezindentiale din strainatate, iar de atunci s-au inmultit considerabil. Un fake news nu e o noutate, exista de multa vreme, pe retelele de socializare au fost inca de la inceputurile lor. Problema este ca multa lume nu verifica sursele de unde provin materialele distribuite inainte de a le da un share, asa ca ajungem sa avem fake news-uri virale. Daca stirile fake sunt accesate de mai multe ori, alaturi de site-urile pe care apar utilizatorii vor ajunge sa creada in ele si sa nu mai poata fi convinsi ca e vorba de o realitate falsa pe care care o promoveaza.
Tinerii sunt cei care pot depista cel mai rapid o stire fake, in vreme ce batranii ajung sa le distribuie si sa le creada fara a se gandi si la sursele de unde vin. Stirile fake pot fi depistate foarte usor daca avem o gandire critica, daca nu luam niciodata de bune toate informatiile pe care le vedem online, daca reusim sa ne detasam de emotii, de raspunsuri emotionale.

Practic un fake news se va baza pe o reactie emotionala, deci daca ea nu mai exista, si nu avem nici fake news care trec de filtrul nostru. Verificarea surselor e o modalitate buna de a vedea daca o stire e reala sau e fake, sunt site-uri specializate care permit acest lucru, puteti cauta referinte legate de site-ul de unde vine informatia. Un indiciu despre o stire reala este si distribuirea sa, cine o distribuie e persoana serioasa, e institutie credibila, cunoscuta, atunci nu avem fake news-desi aici au mai fost cazuri de fake news si de la institutii de presa cunoscute. Si numarul mare de informatii oferite, detaliile si trimiterile spre alte surse de incredere sunt indicii legate de prezenta unei stiri reale. Stiri reale verificate si corecte gasiti si pe https://newsin.ro/, o agentie de stiri care cauta de fiecare data sa aduca doar informatii de interes pentru publicul sau, corecte si obiective. Aceasta este una dintre sursele cele mai bune pentru o informare rapida si eficienta, un loc unde fake news nu au ce cauta si unde puteti verifica oricand orice informatie gasita pe internet, legata de un anumit eveniment, o anumita problema de interes.